5 söta frestelser till fars dag

Gutt rører i pannekakerøre på kjøkken ved stekepanne, egg og blåbær
Stabel med pannekaker
Berlinerboller med melis og blomster ved siden

Vill du baka något till fars dag eller göra en efterrätt? Låt dig inspireras av dessa fem enkla recept.

Fars dag är en riktig mysdag som gärna kan användas till att baka något sött och gott i köket.

Vi har tagit fram fem söta recept som ger pappor runt om i landet all anledning att se fram emot den stora dagen.

Några av recepten går snabbt och enkelt att laga, medan andra kan förberedas några dagar i förväg så att du inte behöver lägga tid på det på den stora dagen.

Fem frestelser att servera pappa

På med förkläde och fram med slev och bunke! Här är fem härliga recept som alla är avsedda för fyra personer.

Plättar

Det är få saker som slår nygräddade plättar. De smakar underbart med sylt, grädde, socker och kanel eller bär. Det enklaste är att steka plättarna på ett järn, men du kan även använda en stekpanna.

Det här behöver du

  • 1 l mjölk
  • 4 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk smält smör

Så här gör du:

  1. Vispa ihop ägg och mjölk.
  2. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och salt och vispa tills den är fri från klumpar.
  3. Smält smöret och blanda ner i smeten.
  4. Stek dem i en plättlägg om du har det, eller i en stekpanna. Kom ihåg att steka i smör.
  5. Lägg dem åt sidan när de är gyllene på båda sidor. Servera genast!

Berlinermunk

Berlinermunkarna ska vara krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Doppa dem i socker och kanel och fyll dem med vaniljkräm eller sylt. Mums!

Her gäller det att vara väldigt noggrann med degen. Följ då detta recept till punkt och pricka:

Det här behöver du

  • 333 gram ljummet vatten
  • 50 gram jäst
  • 100 g socker
  • 66 gram ägg (ungefär ett stort ägg)
  • 766 gram vetemjöl
  • 200 gram smält smör
  • 3 gram kardemumma

Så här gör du:

  1. Smula ner jästen och blanda ner den i vattnet (som inte ska hålla mer än 37 grader).
  2. Vänd ner de andra ingredienserna, men lägg i ägget sist.
  3. Rulla degen i små bollar i storlek av en valnöt och låt jäsa i 30-40 minuter på plåt.
  4. Har du en fritös använder du den, annars fyller du en kastrull till hälften med frityrolja. Värm upp till 160 grader och lägg bullarna i den varma oljan med en sil eller hålslev som tål värme. Ta inte för många bullar åt gången, de ska täckas helt av oljan. När bullarna flyter upp till ytan är de klara. Tryck ner dem en bit för att fritera hela och lyft upp dem med hålsleven.
  5. Lägg bullarna på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.
  6. Gör ett litet hål i bullarna och använd en spritspåse för att fylla dem med vad du vill. Både sylt och vaniljkräm är underbart goda. Du kan också skippa fyllningen och istället doppa bullarna i socker och kanel.
  7. Doppa sedan munkarna i socker och vips så är Berlinermunkarna klara!
Berlinerboller med melis og blomster ved siden
Glasskrukke med syltetøy

Äppelsylt

Denna sylt är lika god som topping på havregröten, som pålägg på plättar, våfflor eller färskt bröd, och som tillbehör till ost och kex.

Du kan gärna använda svenska äpplen i säsong, men utanför säsongen bör du satsa på de gröna äpplena.

Det här behöver du

  • 8 äpplen
  • 3 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis

Så här gör du:

  1. Skala äpplena, skär bort kärnorna och skär äpplena i tärningar.
  2. Värm sockret i en kastrull tillsammans med kanelstång och anis tills det blir en ljusbrun och flytande kola.
  3. Dra bort kastrullen från värmen och lägg på äpplena medan du rör om ordentligt.
  4. Ta på lock och ställ kastrullen på svag värme tills äpplena börjar vätska.
  5. Låt det sedan stå och sjuda i 20 minuter. Då blir äpplena möra i sin egen vätska.
  6. Ta av locket och låt det koka svagt så att vätskan reduceras.
  7. Rör ihop det med en slev. För en finare konsistens kan du mixa allt med stavmixer – men glöm inte att ta ut stjärnanisen och kanelstången innan du mixar.
  8. När sylten är färdig kan du justera smaken med lite syra, till exempel citronsaft, för en friskare smak.

En ekstra stor porsjon kan bli fine gaver

Lager du litt ekstra syltetøy, kan du helle det over på norgesglass eller syltetøyglass som kan gis bort i julegave. Da er det smart å helle syltetøyet over i glassene mens det fortsatt er varmt. Når syltetøyet kjøler seg ned vil lokket forsegles, og da vil det få en enda lengre holdbarhet.

To glass med chiapudding med jordbær, bjørnebær og blåbær

Söt gröt

Vill du göra en enkel dessert som inte kräver så mycket tid? Då är denna chiagröt perfekt! Det tar under fem minuter att förbereda den, och dagen efter är det bara att hälla över den på glasburk och toppa med det du vill ha.

Har du inte tid att låta gröten stå över natten kan du låta den svälla i minst tre timmar. Då bör du använda lite mindre kokosmjölk och i stället justera konsistensen lite efter hand eftersom chiafröna då inte hinner dra till sig lika mycket vätska.

Det här behöver du

  • 2 dl chiafrön
  • 5 dl kokosmjölk
  • 0,5 dl socker eller honung
  • Toppa om du vill: müsli, nötter, sylt eller frukt.

Så här gör du:

  1. Rör ihop kokosmjölk, chiafrön och socker / honung i en skål. Låt stå i kylen över natten.
  2. Lägg gröten i små glas och strax innan servering toppar du med det du önskar. Till exempel bitar av färsk frukt eller bär, nötter, müsli eller sylt.
Frokostbord med rosa blomster, bacon og pannekaker

Sött bacon

Sweet bacon är en rätt från USA där du glaserar baconet med brun farin i ugnen. Kombinationen av det spröda, salta baconet med det söta karamelliserade sockret är en säker vinnare!

Baconet kan serveras som tillbehör till frukost eller som ett separat tillbehör. Det glaserade baconet är också ett underbart tillbehör till pannkakor eller till plättarna som du hittar recept på strax ovanför.

Det här behöver du

  • Bacon
  • Brunt socker

Så gör du

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Lägg baconstrimlor på en plåt med bakplåtspapper och strö brunt socker över ett jämnt lager.
  3. Grädda dem mitt i ugnen ca 15 minuter tills de är glaserade och krispiga.
  4. Låt svalna och servera.

Smaklig måltid!

Källa (kock)
Simon Johannessen